Share This:

4. Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Kongresi

4.Uluslararasi Mob. Kongresi

Düzce Ünv.’de düzenlenen 4.Uluslararası Mobilya Kongresinde yaptığım sunumda taktim edildi.

4. Uluslararası Mobilya Kongresi, Mobilya Endüstrisinde Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Önemi ve Kurumsal Gelişim” teması ile Düzce Üniversitesi Düzce Meslek Yüksekokulu, Orman Fakültesi ve Teknoloji Fakültesi tarafından 19-21 Ekim 2017 tarihlerinde Düzce’de düzenlenmiştir. Kongre’ye Doç. Dr. Zeki Candan ve Atanur Şatır ile birlikte hazırladığımız “Mobilya Endüstrisinde Gelecek Vizyonu; Endüstri 4.0” başlıklı bildiriyi sundum. ayrıca bu bildirimiz İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi Journal of Advanced Technology Sciences ISSN:2147-345 kodu ile yayınlanmıştır.

aa

aa


4. ULUSLARARASI MOBİLYA VE DEKORASYON KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ

Düzce Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı Düzce Meslek Yüksekokulu, Orman Fakültesi ve Teknoloji Fakültesi tarafından 19-21 Ekim 2017 tarihleri arasında Düzce’de düzenlenen “Mobilya Endüstrisinde Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Önemi ve Kurumsal Gelişim” temalı “4. Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Kongresi” planlandığı gibi gerçekleştirilerek sonuçlandırılmıştır.

Kongre; açılış oturumu, bilimsel oturumlar, üniversite-sanayi işbirliği panelleri ve mini fuar etkinliği ile teknik ve sosyal gezi şeklinde gerçekleşmiştir.

4.Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Kongresi 19.10.2017 Perşembe günü saat 09:30’da İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başlamış, Düzenleme Kurulu Başkanı Düzce Meslek Yüksekokulu Malzeme ve Malzeme İşleme Teknolojileri Bölüm Başkanı Mobilya ve Dekorasyon Programı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ayhan AYTİN’in konuşması ile açılmıştır.

UMDK Açılış Konuşması Doç. Dr. Ayhan Aytin

Doç.Dr. Ayhan AYTİN’in  UMDK2017 Açılış Konuşma Metni;

“Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanım, sayın rektörüm, sayın genel müdürüm, mobilya ve ağaç işleri sanayimizin değerli temsilcileri, değerli akademisyenler, sevgili öğrenciler ve kıymetli misafirler, basın kıymetli temsilcileri;

Düzce Üniversitesi Düzce Meslek Yüksekokulu, Orman Fakültesi ve Teknoloji Fakültesi’nin birlikte organize ettiği “Mobilya Endüstrisinde Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Önemi ve Kurumsal gelişim” temalı 4.Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Kongresi’ne hoş geldiniz.

Konuşmama başlamadan önce 15 Temmuz Şehit ve gazilerimizi, ayrıca tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla selamlıyorum.

Sektör raporları mobilya ticaretinin son yıllarda işlem hacmini oldukça artırdığını göstermektedir ki benzer durum ülkemiz için de geçerli bulunmaktadır. Dünya mobilya işlem hacminde 16-18 sıra bandında olmamıza rağmen işlem büyüklüğümüzün % 1-2 bandında olduğunu görmekteyiz.  Bu aslında çok fazla işimiz kat edecek çok yolumuz olduğunu göstermektedir. Hepimiz çok iş düşüyor. Birbirimizin farkında olmalıyız. Yanı başımızda duran etrafımızı çevreleyen gücü fark etmeliyiz.

Değerli akademisyenlerin ve sanayicilerimizin söyleyecek çok sözü olduğunu düşünmekteyim….

Bazen karar vermek için çok kısa bir zamanınız olur. Kafanız da bir şimşek çakar, o an her şey bambaşka olur. Kongremiz için de öyle oldu. Konya’ya 3.Ulusal Mobilya Kongresi’ne bildirimizi sunmak için giderken bir sonraki kongreyi Düzce’de yapmak aklımızın ucunda bile yoktu. Oda arkadaşım (sevgili Cengiz hocam’ın), affedersiniz müthiş ağrıları vardı, konuşmakta zorluk çekiyordu. Bir ara Ayhan bir konuşta, bundan sonraki kongreyi biz yapalım dedi. İstedik ve şimdi buradayız.

Kongremizin ana felsefesi Konya’da oluştu.

Mobilya Sektörüne yönelik farklı disiplinlerde çalışan akademisyenlerin bilimsel çalışmaları ile bir araya gelmesi,

Bilgi ve deneyimlerin aktarılması, süregiden çalışmalara zemin hazırlanması,

Mobilya sektörü firma temsilcilerinin akademik çevre ile bir araya gelerek tanışmaları ve görüşlerini ifade etmeleri,

Taraflar arasında beklentilere cevap verebilecek bağların güçlendirilmesi “Üniversite-sanayi işbirliğinin önemi ve kurumsallaşma” temalı kongremizin temel felsefesini meydana getirmiştir.

Kongremiz sadece akademisyenlerin çalışmalarından ibaret değil, bilimsel oturumlarda sanayicilerimize de yer verdik, özel bir oturum düzenledik (yarın Cuma günü saat 14.00).

Stantlar oluşturduk, çok değerli firmalar ürünlerini teşhir etmek üzere bizlere ve kongremize destek oldular, sizleri öğle yemeğimizin ardından üniversitemizin Atatürk Kültür ve Eğitim Merkezi’ndeki stantlarımıza ve bilimsel oturumlarımıza bekliyoruz.

İstanbul ile Ankara arasında bulunan Düzce’mizde bizlerin 4.Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Kongresinde bir araya gelmesini sağlayan değerli hocalarımıza teşekkür ediyorum.

Kelebek Mobilya, Kastamonu Entegre, Aquacool-Dual Boya, Divapan Entegre, Hasel Teknik Ahşap, Turna Ahşap, Samet, Aimsad, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası, Be-Mi Oyuncak AŞ; bu güzel organizasyonda bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum.”

Kongre açılış programı Düzce Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nigar Demircan ÇAKAR ve Düzce Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. Ayhan ŞAMANDAR’ın konuşmaları ile devam etmiştir.  Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Daire Başkanı Kenan AKYÜZ mobilya sektörü odaklı “Orman Genel Müdürlüğü Faaliyetleri” hakkında bilgi vermiştir.

Program Düzce Vali Yardımcısı Sayın Hüseyin BAĞCI ve Düzce Belediye Başkanı Sayın Dursun AY’ın protokol konuşmaları ile devam etmiştir.

Protokol konuşmalarının ardından Doğtaş-Kelebek Mobilya sahibi Sayın Davut DOĞAN “Mobilya Sektöründe Endüstriyel Gelişim ve Kurumsallaşma” ve Kastamonu Entegre adına Marka ve Kurumsal İletişim Müdürü Sayın Ferhat Naci GÜNGÖR “Kastamonu’dan Beverly Hills’e Uzanan Bir Başarı Hikayesi” konulu konuşmalarını yapmışlardır.

Açılış oturumu konuşmalarının ardından teşekkür bölümüne geçilmiş, kongre düzenlenmesinde emeği geçen kurum ve kuruluş temsilcilerini teşekkür belge ve plaketleri takdim edilmiştir.

Üniversite-Sanayi İş Birliği Paneli – 1- (19.10.2017)

Kongre açılış programı dört çağrılı konuşmacının yer aldığı 1.Üniversite-Sanayi İş Birliği Paneli ile devam etmiştir. Panele çağrılı konuşmacı olarak katılan Doğuş Üniversitesi’nden Prof.Dr. Ahmet KURTOĞLU’nun başkanlığını yaptığı panelde diğer konuşmacılar Gazi Üniversitesi’nden  Prof.Dr. Abdullah SÖNMEZ “Mesleki Teknik Eğitim ve Üniversite-Sanayi İşbirliğine Katkıları”, Oklahoma State Üniversitesi’nden Prof. Salim HIZIROĞLU “Use of Composite Panels Manufactured from Under Utilized Wood and Non-Wood Species for Furniture Production” ve Divapan Entegre Genel Müdürü Hakan ZENGİN “MDF ve Yonga Levha Sektörünün Bugünü ve Geleceği” konulu konuşmalarını yapmışlardır.

Prof.Dr.Mehmet Hakan AKYILDIZ’ı Anma Programı

25 Ağustos 2017 tarihinde aramızdan ayrılan merhum meslektaşımız Prof.Dr.Mehmet Hakan AKYILDIZ anısına, mesleğimize kattığı değerler, saygın duruşu ve çalışkanlığı için Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç.Dr. Ayhan AYTİN, merhum hocamızın çalışma arkadaşı Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. H.İsmail KESİK’e teşekkür plaketi takdim etmiştir.

Toplu halde çekilen kapanış resmi ile “Kongre Açılış Programı Resmi” sona ermiştir.

4.Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Kongresi 19.10.2017 Perşembe günü saat 14:00’de Düzce Üniversitesi Atatürk Kültür ve Eğitim Merkezi’nde stand alanlarının gezilmesi ve eş zamanlı olarak başlayan bilimsel oturumlar ile devam etmiştir.

4.Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Kongresi etkinliklerine açmış oldukları standlar ile Kelebek Mobilya, Aquacool-Dual Boya, Divapan, Kastamonu Entegre, Samet AŞ, Hasel Teknik Ahşap, Turna Ahşap, Sancaklı AŞ ve Be-Mi Oyuncak firmaları ile AİMSAD ve TEKNOPARK renk katmışlardır. Yapılan etkinliğin çeşitliliği sektör firmalarının temsilcileri ile akademisyenler ve davetliler arasında yeni tanışma ve kaynaşmalar meydana getirmiş, kuvvetli bağların gelişmesine yardımcı olmuştur.

Üniversite-Sanayi İş Birliği Paneli -2- (20.10.2017)

Akademisyenler ile sanayi arasındaki bağları güçlendirmek ve iş birlikteliğini daha yukarılara taşımayı amaçlayan Üniversite-Sanayi İş Birliği Panellerinin ikincisi 20.10.2017 günü ülkemizin önemli sanayi kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin konuşmacı olarak katılımı ile gerçekleştirildi.

Kastamonu Entegre Adana Fabrika Direktörü Sayın Ergin TURAN, Aquacool-Dual Boya Sahibi Sayın Mete AKTER, Sancaklı AŞ Sahibi Sayın Mesut SANCAKLI, Samet AŞ’den Sayın Burak ÖZMENEKŞE ve AİMSAD Genel Sekreteri Sayın Arif Onur KAÇAK panele konuşmacı olarak katılmışlardır.

Oturum Başkanlığını Kastamonu Entegre Adana Fabrika Direktörü Sayın Ergin TURAN’ın yaptığı panel oldukça faydalı ve verimli geçmiştir.

Panel bitiminde konuşmacılara teşekkür plaket ve belgeleri akademisyenler tarafından takdim edildi.

Kongre 5. ve 6.sı gerçekleştirilen bilimsel oturumların ardından 2.gün programı Saydam Restaurant Düğün Salonunda verilen veda yemeği ile sona erdi. Katılımcılar veda yemeğinde Karadeniz Folklor Ekibi oyuncuları eşliğinde oynanan horon ve Kafkas ekibinin folklor gösterisi ile eğlenceli vakitler geçirdiler.

Kongrenin 3.günü Kelebek Mobilya Düzce fabrikasına yapılan Teknik Gezi ile başladı. Teknik Gezinin ardından katılımcılar Abant Gezisi ile Kongre programını sonlandırmış oldular.

4.Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Kongresinde 138 sözlü bildiri 24 oturumda, 6 poster bildiri tek oturumda olmak üzere toplamda 144 bildiri sunulmuştur. Bildirilerin kongre konularına göre dağılımları Tablo 1’de verilmiştir.

Çizelge 1. Bildirilerin konu başlıklarına göre dağılım miktarları.

Bildirilerin Dağılımı

Kongre için belirlenen ismin devam etmesine, bir sonraki kongre isminin “Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Kongresi” olmasına,Kongre kapanış oturumu planlandığı gibi gerçekleştirilememiş(paneller uzadığı için) olmasına rağmen, kongrenin geleceği ile ilgili olarak aşağıdaki hususlar vurgulanmış ve ilgililere bildirilmesine karar verilmiştir.

  1. Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Kongresi 2018 akademik yılı içerisinde Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü tarafından organize edilmesine,
  2. Kongre konu ve temalarının aşağıda maddeler halinde sıralanan alanlara yönelik olmasına ancak danışma kurulu ve bilim kurulu tarafından yapılacak önerilerin de dikkate alınmasına,

Yazılım ve bilişim, Endüstri 4.0, Yönetim ve Organizasyon İşletme ve pazarlama, Tasarım, Ür-Ge, Ar-Ge, Malzeme Bilimleri, Konstrüksiyon, Akustik, Tekstil ve döşeme, Aydınlatma, Üst yüzey işlemleri, Aksesuarlar ve ekipmanlar, Çevresel etki, Marka ve patentleşme, Üniversite-sanayi ilişkileri, Kent mobilyaları vb gibi konuların da içerikte bulunmasına, 5. Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Kongresi için Danışma Kurulu oluşturulmasına karar verilmiştir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir