Mobilya Endüstrisinde Mühendislik Paneli
16.Ekim.2012 tarihinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Karadeniz Salonunda gerçekleşen “Orman Ürünleri ve Mobilya Endüstrisinde Mühendislik” başlıklı seminer Tüyap’ın katkıları ile Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından organize edilmiştir.
Seminerin açılış konuşması Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Sn. Yüksel Yüksel tarafından yapılan bu organizasyona davetli olan değerli konuklarımızın teşrifleri ve ülkemizin farklı illerinden gelen üniversitelerimizin değerli öğretim üyelerine ayrı ayrı teşekkür ettikten sonra. Bizleri kırmayıp bu organizasyona gelen değerli büyüğümüz Sn. Rüstem Alpaslan Bey’e teşekkür ettikten sonra. Seminer öncesi Sn. Alpaslan’a Mühendislikte 70. Yıl plaketi taktimi için Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Sn. Ali Küçükaydın’ı kürsüye davet ettiler. Sn. Küçükaydın, böyle bir plaketi vermekten onur duyduğunu Sn. Alpaslan’ın tecrübe ve bilgi birikiminin bizler için çok büyük önemi olduğunu ve uzun seneler verdiği hizmetlere teşekkür ederek kendilerine plaketi taktim ettiler. Son derece duygulu anların yaşandığı törende Sn. Alpaslan’a plaket taktim edilirken salon kendisini ayakta alkışladı. Sn. Alpaslan duyduğu memnuniyetini meslektaşlarına ve bu camiaya küçük bir teşekkür konuşması yaparak ifade etti.
Açılış konuşması ve plaket töreninden sonra Seminerin sunumuna geçildi. Fuar kapsamında organize edilen seminerde Tüyap Karadeniz salonu son derece ilgili meslektaşlar ile dolması mesleğimiz adına sevindirici idi. Ayrıca yurtdışından gelen davetlilerinde konuya ilgi duyması ve sunumları sonuna kadar ilgi ile izlemeleri oldukça etkileyici idi. Oturum başkanlığını Prof.Dr. Aynur Aydın Coşkun’un yaptığı seminere, başlamadan önce Sn.Coşkun mühendislik kavramı ve sektörümüzdeki algısı üzerine yaptığı kısa bir giriş konuşmasından sonra, Orman End. Yük. Müh.
Metin Kahveci’yi sunumunu yapmak üzere kürsüye davet etti. “Endüstriyel İşletmelerde Mühendisliğin Yol Haritası” başlıklı sunumunda Sn. Kahveci sektörümüzün ne niteliklerde mühendise ihtiyaç olduğu, meslek seçimine göre veya yapacağı işe göre donanımının neler olması gerektiği konusunda detaylıca bilgiler verdi. Zaman – zaman yaşadığı örnek olaylar ile konuyu daha çarpıcı anlaşılır hale getiren Sn. Kahveci salonda kendisini dinleyen genç mühendislere son derece açık ve net olarak neler yapmaları gerektiğini ve kendilerini üniversite bittikten sonra nasıl yetiştireceklerini açıkladı. Bunun yanı sıra halen sektörde görev yapan mühendis meslektaşlarımızın da kendilerine nasıl bir yol haritası çizmeleri gerektiği kariyerlerini planlarken nelere dikkat edecekleri ile ilgili kısa ipuçları verdi. Önemli olanın işini severek, inanarak ve dürüstçe yapmak olduğunu vurguladı. Konuşmasının sonunda sektörün gelişiminde biz mühendislere büyük roller düştüğünü ifade ederken özellikle mesleğimize ve bilgiye önem verilmesini, işletmelerdeki mühendislerin her zaman analitik düşünme, raporlama ve sözleşme hazırlama gibi kritik konular da kendilerini yetiştirmelerini öneminden bahsetti. Sunumunun bitiminde izleyicilerden gelen soruları yanıtladı ve sözü tekrar oturum başkanı Sn. Coşkun’a bıraktı.
Seminerin ikinci konuşmacısı işletmelerin kurumsallaşması konusunda danışmanlık hizmeti veren Ağaçişleri End. Mühendisi Hasan Baltalar kürsüye davet edildi. Kısaca kendisinden bahsettikten sonra, kurumsallaşma kavramının ne olduğu literatürde nasıl tanımlandığına değindi. İşletmelerin kurumsallaşmadan ne anladığı ve nelerin yanlış anlaşıldığını maddeler halinde açıkladı. İşletmelerin süslü kartvizitler yüksek transfer ücretleri ile yöneticiler getirtmeleri, unvanlarda yabancı terimler kullanmaları ile kurumsallaşma yolunda olduklarını düşünmeleri ciddi boyutta kavram kargaşasına işaret etmekte. Gerçek anlamda kurumsallaşmanın ne olduğu ve farklı şirket yapılarında çalışmaların da farklılıklar taşıdığını ifade etti. Ülkemizde kuşaktan kuşağa devretmiş özellikle üçüncü kuşağa geçmiş şirket sayımızın çok az olduğu bunun da nedeninin işletmelerimizin kişiye bağımlı (patron şirketi) olması kurucu işletmeden ayrıldığı anda işletmenin dengesi bozuluyor ve devam edemiyor. Önemli olan noktanın işletmelerin kuşaklar boyu devam edebilmesi. Şirketlerimizi canlı birer varlık gibi düşünebiliriz doğuyor, gelişiyor, olgunlaşıyor bu evrelerden geçerken, işletmeninde kendine göre karakteristik yapısı oluşmaktadır. Önemli olan bu yapıyı koruyacak kalıcı sistemi geliştirmektir. Sn. Baltalar yaptığı bu işe Kurumsallaşma Mühendisliği adını verdiğini çünkü kurumsallaşmanın bir mühendislik çalışması olduğunu özellikle belirtmiştir. Konuşmasını yaptığı çalışmalarını kendisinin geliştirdi farklı bir metodoloji (yöntem) ile yaptığını izleyenlerin konu ile ilgili daha kapsamlı bilgiye web sayfasından ulaşabileceklerini belirterek sözlerini noktaladı. Sn. Baltalar’ın ilgi ile izlenen sunumu sonunda gelen soruları yanıtladı. Çok fazla soru gelmesi konuya olan ilgiyi çok net göstermekte idi. Ancak zamanın sınırlı olması nedeni ile moderatör son soruyu alıp kurumsallaşma konusunu bitirdi.
Son konuşmacı olarak işletmelerimizi ve ülkemizi yakından ilgilendiren verimlilik konusunda Ağaçişleri End.Yük.Müh. Sabit Tunçel sunumunu yapmak üzere kürsüye davet edildi. Çok fazla literatüre girmemeye gayret ederek verimlilik kavramından kısaca bahsettikten sonra, verimliliğe etki eden unsurların neler olduğu, kayıpların nasıl tespit edileceği ve bunların ortadan kaldırılabilmesi için ne gibi çalışmaların yapılması gerektiği konularında slaytlar yardımı ile açıkladı. Genel anlamda teorik bilgileri verdikten sonra işletmelerden verdiği örnekler ile izleyenlere verimlilik konusunda yapılmış çalışma ve sonuçlarını paylaştı. Verimlilik konusunun bu kadar kısa sürede detaylandırılamayacağı amacının sadece izleyenlerde farkındalık yaratmak olduğu ve insanları bu konuda düşünmeye yönlendirmek. Ülke kaynaklarının israf edilmeden en iyi şekilde kullanılması için işletmelerin kuruluşunun başlangıcından itibaren her alanda verimliliği ön planda tutmaları gerektiği vurgulandı. Sözlerinin sonunda yapılan çalışmalar sonucunda işletme cirosunun %60 oranında arttığını ifade etmiştir. Devamında izleyicilerden gelen soruları yanıtlayıp konuşmalar tamamlanmıştır.
Seminerin sonunda Tüyap icra kurulu başkanı Sn. Serdar Yalçın’ın söz almış ve
kürsüden semineri başından sonuna kadar ilgi ile izlediğini ve konuşmacıların verdiği bilgilerin sektöre büyük katkılar sağladığını ifade ederek. Tüyap’ın geçmişten günümüze gelişerek daha etkin bir şekilde sadece fuar ve sergileme olarak değil bundan sonra benzer etkinlikler ile çok daha faydalı olacağına vurgu yapmıştır. Ayrıca önümüzdeki senelerde düzenlenecek fuarlarda bu ve benzer etkinliklere daha fazla yer vereceklerini ifade ederek sözlerini organizasyona ve konuşmacılara teşekkür ederek bitirdi.
Yine İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Yeşil söz alarak bu ve benzeri seminerlerin mezun ettikleri öğrencilerine çok büyük faydalar
sağladığını özellikle akademik olarak mühendislik, kurumsallaşma ve verimlilik konularında yapılan konuşmalardan ders çıkarttıklarını ifade etmiştir. Bu bağlamda üniversitelere düşen ne görev var ise memnuniyetle katkı sağlayacaklarını belirtmiştir.
Seminerin moderatörlüğünü yapan Prof.Dr. Aynur Aydın büyük bir ilgi ve dikkatle izlenen seminere emeği geçen ve katkıda buluna herkese teşekkür ederek oturumu kapatmıştır.