Ekonomik Kalkınmada İhracat ve İnovasyon PANELİ
“Ar-Ge Ekosistemi ve Dünya Konjonktürü” Temalı Panel Düzenlendi
Her yıl TMMOB Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin himayesinde sektörün ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen temalar üzerine çeşitli konferans, panel, sempozyum, çalıştay vb. etkinlikler Reed-Tüyap Ağaç İşleme Makinaları ve Yan Sanayi Fuarı kapsamında düzenlenmektedir. Bu yılki fuar kapsamında “Ekonomik Kalkınmada İhracat ve İnovasyon” temalı panel, Reed-Tüyap, AİMSAD ve İÜ-C Orman Fakültesi iş birliği ile başarılı bir şekilde gerçekleşmiştir. Söz konusu panel, Oda Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Yüksel Yüksel, Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Dr. Sabit Tunçel ile İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğretim Üyesi Sn. Doç. Dr. Zeki Candan tarafından planlanıp koordine edilmiştir.
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşımız ile başlayan panelin açılış konuşmaları TMMOB Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Yüksel Yüksel, AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Mustafa Sabri Erol ile Reed-Tüyap Gn. Md. Sn. Ali Muharremoğlu tarafından yapılmıştır.
Panelimiz “Ar-Ge Eko Sistemi ve Dünya Konjonktürü” ile “İnovasyon ve Endüstriyel Kazanımlar” başlıkları altında iki oturum olarak yapılmıştır. Dünya’nın ve ülkemizin içinden geçmiş olduğu ekonomik türbülans şüphesiz ahşap endüstrisini de etkilemiştir. Bu bağlamda şirketler karlılıklarını korumak, kapasite kullanım oranlarını ve istihdamı stabil tutmak için çeşitli tedbirler geliştirmektedir. Bu noktadan hareketle ülkemiz orman endüstrisi ve yan sanayi profesyonellerini bir araya getirdiğimiz panelimizde konuklarımız farklı vizyon ve bakış açıları ile katılımcılara oldukça faydalı bilgiler aktarmıştır. Özellikle soru cevap kısmında bilimsel tartışma ortamının oluşması da konuların daha detaylı irdelenmesine olanak sağlamıştır.
Sn. Dr. Sabit Tunçel’in başkanlığını yaptığı oturumda ilk konuşmacı İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Sn. Doç. Dr. Kadir Tuna “Ülkelerin Siyasal ve Konjonktürel Durumlarının İhracata Etkisi” başlıklı sunumunda küresel ekonomik görünüm, kısa orta uzun vadeli ticari riskler, ithalat ve ihracat yapısının analizlerini izleyenler ile paylaşmıştır.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa öğretim üyeleri Sn. Prof. Dr. Hüseyin Koç, Sn. Doç. Dr. Zeki Candan ve Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Dr. Sabit Tunçel tarafından “Sürdürülebilir Kalite ve Verimlilik İçin Ar-Ge” başlıklı bildiride Ar-Ge ve inovasyon eko sisteminin oluşumu, kalite ve verimliliğe etkisi, şirketlerin sürdürülebilir yönetimi konularında uzun yıllar tecrübeye dayalı bilimsel çalışmalarını aktarmışlardır.
İlk oturumun son konuşmacısı olan Rainmaker Business Solution kurucusu Sn. Bahtile Tokdemir “Ar-Ge ve Tasarımda Devlet Teşvikleri” başlıklı sunumunda işletmelerin Ar-Ge yatırımlarında nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve bu tür kriz ortamlarında işletmelerin ürün veya hizmetlerinde nasıl farklılık yaratacaklarına değindi. Bu kapsamda TÜBİTAK, KOSGEB, AB, Kalkınma Ajansları vb. kurumların fonlarına nasıl başvuru yapılabileceği konusunda detaylı bilgiler verdi.
KTÜ Orman Fakültesi Dekanı Sn. Prof. Dr. Gürsel Çolakoğlu başkanlığında gerçekleşen ikinci oturumdaki ilk konuşma AİMSAD Genel Sekreteri Sn. Arif Onur Kaçak tarafından “Ağaç İşleme Makinaları Sektörüne Genel Bakış” başlığı altında yapılmıştır. Bu kapsamda Türkiye ağaç işleme makine sanayisinin durumu ithalat ve ihracat kapasitesi ile sektörün gelişimi ve hedefleri aktarılmıştır.
Örnek KOBİ’leri temsilen AES-CNC firmasının kurucusu Sn. İsmet Toktaş “Kobilerde Markalaşma” konusunda izleyenlere sektörel tecrübe ve başarı hikayelerini paylaşmıştır.
Enosad Yönetim Kurulu Üyesi ve HKTM firması kurucusu Sn. Tunç Atıl “Green Factory” başlıklı sunumunda yaptıkları yeşil ve çevreci üretim modelerine ait kendi fabrikalarından uygulama örneklerini paylaştı. ABD Yeşil Binalar Konseyi (LEED GOLD) sertifikasının sektöründeki birinci, Türkiye’de 14. sahibi olan, bunun ötesinde söz konusu sertifikayı Türkiye’de tam puanla alan ilk fabrika HKTM’nin işleyişi ve yürütülen Ar-Ge projeleri hakkında değerli bilgiler vermiştir.
Panelin son konuşması ise Kültür Üniversitesi AGMER Müdürü Sn. Dr. Öğretim Üyesi Hatice Nazan Çağlar “Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Dayanıklılık” isimli sunumunda ülkemizdeki aile işletmelerinde sürdürülebilir başarının sağlanması için önemli hususlara değinmiştir.
Panelin sonunda tüm katılımcılara teşekkür edilerek plaketleri taktim edilmiş, toplu hatıra fotoğrafının ardından kokteyle geçilmiştir. Burada sanayiciler, konuşmacılar, öğrenciler ve diğer izleyenler panelin değerlendirmesini yapmıştır. Alınan geri dönüşler neticesinde panelin geçmiş yılların izinden gittiği, her geçen yıl çıtanın yükseldiği, sektörün teknolojik ve ekonomik anlamda gelişmesine önemli ölçüde katkılar sunduğu ve gelecek yıl benzer şekilde bir etkinliğin düzenlenmesi yönünde talep oluşmuştur.