Share This:

İSTANBUL YEŞİL ALANLAR ÇALIŞTAYI YAPILDI

İBB ve Ağaç AŞ

İstanbul Yeşil Alanlar Çalıştayı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve iştiraki İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ, İstanbul Yeşil Alanlar Çalıştayı’na 5 ve 6 Şubat’ta ev sahipliği yaptı. İstanbul Kongre Merkezinde “Yeşil Alanlarda Dönüşüm; Kimlik ve Sürdürülebilirlik Amaçlı Çözümler” temasıyla gerçekleştirilen çalıştay da akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, odalar ve meslek örgütleri görüşlerini paylaştı. 1500 katılımcının takip ettiği ve 14 paralel oturumda 60 bildiri sunumu ile gerçekleşen çalıştayın kapanışında, uzmanlar sonuç bildirgesiyle önerilerini açıkladı. Önerilerde, kent kimliğine uygun ağaç ve bitki türlerinin yaygınlaştırılması, sürdürülebilir peyzaj uygulamalarının tercih edilmesi ve su kaynaklarının verimli kullanılması vurgulandı.

“İSTANBUL’DAN BAŞLAYARAK TÜM TÜRKİYE’YE YAYALIM “

İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ Genel Müdürü Ali Sukas, çalıştayın sonuç oturumunda yaptığı konuşmasında katılan, katkı sunan, ilgi gösteren ve takip eden tüm konuklara teşekkür ederek şunları söyledi:

“Çalıştaydan çıkan sonuçlar bizim için çok önemli. Burada çok değerli akademisyenlerimizin fikirleri aldık. Aynı zamanda İstanbulluların da fikirlerini aldık. Umuyorum ki, iki gün içerisinde ortaya çıkan kıymetli fikirleri ana politika olarak, İstanbul’dan başlayarak tüm Türkiye’ye yayarız. Bundan istifade edilir. Ülkemizde doğanın, yeşilin ve peyzajın farkındalığını sağlayacak bir adım atmış oluruz.”

“GÖRÜŞLERİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Ağaç ve Peyzaj AŞ’den Dr. Sabit Tuncel, elektronik posta ve İBB’nin metro istasyonlarında oluşturduğu fikrini söyle panolarına İstanbulluların görüşlerini alındığını belirtti. Gelen talepler vasıtasıyla kendilerine ulaşan çok sayıda görüş olduğunu anımsattı. Tuncel, gelen bu görüşlerden ilk sırada yüzde 43 ile ‘Kanal İstanbul’, ikinci sırada ise yüzde 29’la ‘Çevre ve Yeşil Alan’ başlığının olduğunu açıkladı. Tuncel, yeşil alanla ilgili gelen talepleri, kendileri ve belediyenin birimlerini yönlendirmesi bakımından önemli bulduklarını söyledi.

KİMLİK VE SÜRÜDÜRÜLEBİLİRLİK

Çalıştayın sonuç bildirgesi, İÜ Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Altınçekiç tarafından katılımcılarla paylaşıldı. Bildirgeyi tüm katılımcıların onayına sunan Altınçekiç, gelen katkılara göre sonuç metninde düzenlemeler yaptı.

KENTE UYGUN YEŞİL ÖRTÜ

Sonuçlar ‘Kimlik’ ve ‘Sürdürülebilirlik’ olmak üzere iki başlıkta toplandı. ‘Kimlik’ başlığında, yeşil alan anlayışının yeşil alt yapı anlayışına vakit kaybetmeden dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar; yerel yönetim, merkezi hükümet, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteleri bu konuda birlikte çalışmaya davet etti.

‘Kimlik’ bölümünde ayıca yerel yönetimler ve karar vericilerin yeşil alan tahribatındaki denetimi sıklaştırması, kişi başı düşen yeşil alanın büyütülmesi, doğal ve mevcut yeşil alanların birbirine entegre edilmesi, ‘bostanların’ bulunduğu alana tarım arazisi statüsü verilmesi önerildi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR PEYZAJ UYGULAMALARI

‘Sürdürülebilirlik’ başlığı ise, iklime uygun ve kaynakların verimli kullanılmasını içeren öğelerden oluştu. İstanbulluların yeşil alanların planlanmasında söz sahibi olması öneren uzmanlar, dikey bahçe uygulamasında maliyeti yüksek olan çalışmalardan kaçınılması, yerli bitki tercih edilmesi ve yerli üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu.

“HALKIMIZIN KATILIMI İLE ÇALIŞMALARIMIZI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin, sonuç bildirgesinin açıklanmasının ardından  katılımcılara ve  İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ’ye teşekkür ederek şöyle konuştu:

“Dün açılış konuşmamda bahsettiğim gibi aslında biz çalışmalara başladık. Çalıştaydan çıkan sonuçlar bizim için çok kıymetli. Bu sonuçları değerlendireceğiz. Planladıklarımızı en ivedi bir şekilde gerçekleştirmek için güçlü bir kadromuz var. En önemlisi halkımızın da ortak katılımı ile çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz.”

Sonuc Bildirgesi

4 thoughts on “İstanbul Yeşil Alanlar Çalıştayı

  1. Sayın İlgili,
    İstanbul Metropolü genelinde ve özelinde yeşil alan planlama sistematiğinde kullanılacak bilimsel kriterlerle ancak yeşil alan kimliği ortaya konulabilinir ve bu konudaki sorunlar ve çözüm önerileri tartışılabilinir. Eğer düzenleme kurulu uygun bulduğu takdirde bu konuda bir bidiri ile katılmayı düşünüyorum.
    Türkiye şehırlerine örnek olacak bu konudaki böylr bir Çalıştayı yapmanızın büyük onemi olduğunu vurgulamak isterim
    .Tüm Düzenleme Kurulunu ve emeği geçenleri kutluyor ve başarılarınızın daim olmasını diliyorum.

    Saygılarımla,

    Prof.Dr.Semra Atabay–YTÜ.Şehir ve Bölge Planlama Bl.

    1. Sayın hocam, merhaba
      Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Dekanlığına, program duyurusu hem e-posta aracılığı ile hem de afişleri ve bildiri çağrısı olarak gönderildi.
      Bildiri gönderimleri üzülerek ifade ediyorum maalesef uzatılmış hali ile 17 Ocak 2020’de kapandı şu anda program oluşturuluyor. Çalıştaya katılımınızı ve orada yapılacak toplantılarda katkılarınızı bekleriz,
      Saygılarımla,

  2. Istanbul yeşil alanlarına kimlik kazandırmada baş rolü almış ve dönemimizde birçok ilkleri uygulamış biri olarak bu çalıştayı destekliyorum siyasi bir şova kurban edilmeden uygulama kararları alınırsa çok iyi olacaktır.bu çalışmayı yürekten destekliyorum

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir