Detaylı Özgeçmiş
Eğitim Durumu
Doktora : Preston Üniversitesi İşletme Ana Bilim Dalı
Yönetim Organizasyonu
Mezuniyet : Ocak 2015
Tez Konusu : Ahşap Sektöründe, Kriterleri Ağırlıklandırılmış Ahp
Yöntemi İle Makina Seçim Problemi
Yüksek Lisans : Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Mezuniyet : Ocak 2000
Tez Konusu : Bilgisayar Teknolojilerinin Mobilya
İşletmelerinin Yönetim Organizasyonuna
Etkileri Üzerine Araştırmalar.
Master : İstanbul Üniversitesi
İşletme İktisadı Enstitüsü
İşletme Ve Yönetim Organizasyonu
Mezuniyet : Temmuz 1988
Lisans : Hacettepe Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği
Mezuniyet : Şubat 1987
Tez Konusu : 12,90mt. Boyunda Çift Direkli Ketch Tipi
Teknenin Fabrikasyon Olarak Seri İmalatını
Konu Alan Fizibilite Çalışması
Seminer v eKurslar
İstanbul İşçi Sağlığı İş Güvenliği Eğitimi Tepe Akademi (C Sınıfı İşgüvenliği Uzmanıyım)
Ankara Serbest Meslek Mensubu (SMM) Belgesi
Antalya UNDP ve FAO Organizasyonunda “Proje Döngü Yönetimi” Eğitim
İstanbul Kalitest Tarafından Irca Onaylı Iso 9001–2000 Baş Denetçi Eğitimi (Sertifikalı Baş Denetçiyim)
Avrasya Global, Üretim Planlama Ve Kontrol Teknikleri Eğitimi
Enera Danışmanlık “6 Sigma” Eğitimi.
İTO “Kaizen” Eğitimi.
İTO “Refa Verimlilik” Eğitimi.
İzmit Brissa Tarafından Düzenlenen “Toplam Kalite Kontrol” Eğitimi.
Ankara Milli Prodüktivite Merkezi, İş Ve Metod Etüdü Kursu.
İzmir 9 Eylül Üniversitesi “6 Sigma” Eğitimi
Faaliyetler
Düzce Üniversitesi Orman End.Müh. Bölümü 3 Ve 4. Sınıflara “Finans Yönetimi” ve “İnsan Kaynakları Yönetimi” Derslerini verdim/veriyorum
Sektörel Dergilerde Yayın Kurulu Üyeliği ve Yayın Kurulu Başkanlığı, Orman Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyeliği, OMO İstanbul Şubesi Dergisi Yazı İşleri Müdürü, Ahşabın Tasarım Serüveni Sempozyumu organizasyon ve bilim kurulu üyeliği, İTO Sektör ve Mühendis Paneli, Dedeman Otel’de Anayasa ve Orman Paneli, İstanbul I.Uluslararası Mobilya Kongresi, Eskişehir ve İnegöl’de Mobilya Sanayinde İnovasyon Konulu Seminerlerin Organizasyonunu Yaptım. www.sabittuncel.com İsimli Web Sayfamı Kurdum ve Yöneticiliğini Yapıyorum.
İş Tecrübeleri
1986’dan bu yana ağaç işleri sektöründe çeşitli firmalarda farklı kademelerde yöneticilik yaptım. Çalıştığım işletmelerde yatırımların etkinliği, verimlilik, yalın üretim teknikleri, ISO 9001–2000 ve ERP konularında projeler gerçekleştirdim. İnsan kaynakları konusunda gösterdiğim farklı yaklaşım ve uygulamalar ile performans etkinliğini arttırdım. Düzenlediğim kurum içi eğitimler ile personelin gelişimini sağladım. Çalıştığım işletmelerde birçok projenin yöneticiliğini yaptım.
FİRMA AKYOL MOBİLYA LTD.ŞTİ.
FAALİYET ALANI EV MOBİLYASI (PANEL ve YUMUŞAK GRUP)
GÖREV GENEL KOORDİNATÖR
AST SAYISI STAFF 22 – İŞÇİ 150 KİŞİ
ÇALIŞMA SÜRESİ PROJE SÜRESİ BOYUNCA 12 AY
YAPTIĞIM ÇALIŞMALAR Öncelikle iş süreçlerinin işleyişi düzenlendi ve dokümante edildi. Stoklar takip edilebilir hale getirildi. Ürün teslimatındaki gecikme ve hatalı teslimatlar ortadan kaldırılıp ürün izlenebilirliği sağlandı. Verimlilik arttırıcı çalışmalar yapıldı. Bayilik ağının alt yapısı oluşturuldu, yeni pazarlara açılımlar yapıldı. KYS ile ilgili eğitimler verildi ve dokümantasyon başlatıldı. Özgün tasarımlar üzerinde çalışıldı ve yeni konsept oluşturuldu. Maliyetlendirme konusunda firmaya uygun algoritma oluşturuldu. Performans değerlendirme sistemi kuruldu. Bir yıl süre ile bu işletmenin kurumsal alt yapısı oluşturuldu ve projenin sonunda tamamı oradaki yöneticiye devredildi.
FİRMA DEĞİŞİM ORMAN ÜRÜNLERİ A.Ş.
FAALİYET ALANI YARI MAMUL ve MOBİLYA ÜRETİM ve İHRACATI
GÖREV GENEL KOORDİNATÖR
AST SAYISI STAFF 24 – İŞÇİ 76 KİŞİ
ÇALIŞMA SÜRESİ 38AY
YAPTIĞIM ÇALIŞMALAR İşletmede bulunduğum süre içerisinde hedefim çalışma sistematiğini kurmak. Öncelikle müşteri memnuniyetini sağlayacak çalışmalar ve ürün izlenebilirliği sağlandı. Tüm süreç birim bazında haritalandırıldıktan sonra temel süreç haritaları oluşturuldu. Firmanın bulunduğu alan kapasitesine yetmediği için fabrika daha büyük alana taşındı bu yapılırken hiçbir müşteriye mağduriyet yaşatılmadı. Firmanın yeni yerinin yerleşim planları ve taşıması gerçekleştirilip çalışmaya alındı. Firmanın cirosu %52 oranında arttırıldı ve verimliliği %28 arttırıldı. Kalite yönetim sistemi kuruldu. Yeni ürün geliştirme konusunda çalışmalar yapıldı. Maliyet analizi konusunda firmaya özel program yazımı başlatıldı.
FİRMA EKOL MODÜLER MOBİLYA LTD.ŞTİ.
FAALİYET ALANI DEMONTE MOBİLYA ÜRETİM SATIŞ ve İHRACAT
GÖREV Gn.Md.Yrd. İCRA KURULU ÜYESİ
AST SAYISI STAFF 21 – İŞÇİ 152 KİŞİ
ÇALIŞMA SÜRESİ 48AY
YAPTIĞIM ÇALIŞMALAR İşletmenin öncelikle yönetim organizasyonu ve süreçlerinin işleyişi düzenlendi ve dokümante edildi. Ürün teslimatındaki gecikme ve hatalı teslimatlar ortadan kaldırılıp ürün izlenebilirliği sağlandı. Kaizen ve 6 Sigma uygulamaları başlatıldı. ISO 9001 çalışmaları yapıldı ve belgelendirildi. Her gün makinalardan alınan verimlilik raporları ile işletme daha verimli çalışır hale getirildi. 2 yıllık süre içerisinde bunlar gerçekleştirildi. 3.yılda ERP sistemi kuruldu ve çalıştırıldı. Bu çalışmaların sonucunda işletmede kayıp parça sıfırlandı. Verimlilik %30 arttı, konveyör sistemi ile iş dışı yorgunluk azaldı. İşçilerin ara taşımalardan kaynaklı zaman kayıpları %41 oranında azaltıldı. Parça işlem yolu 422m.’den 127m’ye indirildi. Kalite ve parça maliyetleri düştü. İşletmede performans değerlendirme sistemi kurularak çalışan motivasyonu arttı.
FİRMA KOLEKSİYON MOBİLYA A.Ş.
FAALİYET ALANI OFİS MOBİLYALARI, PROJELİ İŞLER ve İHRACAT
GÖREV TEKNİK MÜDÜR
AST SAYISI STAFF 10 KİŞİ
ÇALIŞMA SÜRESİ 22 AY
YAPTIĞIM ÇALIŞMALAR Görevim kapsamında firmanın projeli işlerindeki teknik kontroller. Fabrika ile proje grubu arasında doğru bilgi akışı sağlayacak sistemin geliştirilmesi. Fabrikanın verimliliğinin kontrolü ve iyileştirme çalışmaları. Bu konuları kapsayan eğitimlerin bayiler ve personel bazında verilmesi. Projelerdeki detayların işletmenin üretim yeteneğine göre yorumlanması gerekir ise müdahalenin yapılması. Süreç iyileştirme ve geliştirme çalışmalarının yapılması.
FİRMA DEĞİŞİM ORMAN ÜRÜNLERİ A.Ş.
FAALİYET ALANI YARI MAMUL LAMİNATLI ÜRÜN İMALATI ve İHRACAT
GÖREV Gn.Md.Yrd.
AST SAYISI STAFF 22 – İŞÇİ 104 KİŞİ
ÇALIŞMA SÜRESİ 36 AY
YAPTIĞIM ÇALIŞMALAR İşletme ilk etapta sistemli çalışma yapısına uygun raporlanabilir ve izlenebilir üretim modeline göre düzenlendi. Toplam kalite ile ilgili çalışmalar başlatıldı ve sonuçlandırıldı. Maliyet analiz algoritması oluşturuldu. Makine kapasitelerine göre yerleşim planı yeniden düzenlendi ve verimlilik ölçümleri yapıldı. İşletmenin o dönemde ihracatı %20 seviyelerinde idi, %35’e çıkartıldı.
FİRMA UYAR ŞİRKETLER GRUBU-PLANART DEKORASYON A.Ş.
FAALİYET ALANI OFİS MOBİLYALARI İMALATI
GÖREV FABRİKA MÜDÜRLÜĞÜ
AST SAYISI STAFF 18 – İŞÇİ 140 KİŞİ
ÇALIŞMA SÜRESİ 48 AY
YAPTIĞIM ÇALIŞMALAR Ağırlıklı olarak banka dekorasyonları yapan işletmede öncelikle gereksiz fazla mesailerin ortadan kaldırılması için çalışmalar başlatıldı. Devamında dış montajların kontrol ve raporlanması konusunda kapsamlı çalışmalar yapıldı. Eski yönetimin döneminde 3 günde bir banka şubesi teslim edilirken, bizim uygulamalarımız sonucunda 1 günde 2,7 banka şubesi teslim edilebilir duruma gelindi. Kapasite olarak yetersiz kalınca fabrikayı Adapazarı Organize Sanayi bölgesine taşıdık. İki farklı yerde üretimi olan fabrika 1 hafta sonunda yeni yerinde üretime başladı. Burada mümkün olduğunca stoksuz üretim mantığında çalışılması sağlandı. Ancak o sene içerisinde oluşan ekonomik kriz nedeni ile bankaların birçoğu siparişlerini iptal edince yönetim kurulunun aldığı bir karar üzerine firma ahşap üretimini kapatma kararı aldı.
Bilimsel Yayınlar
İstanbul 2016 “Ahşabın Tasarım Serüveni” Sempozyumunun Orgnaizasyonu ve bilim kurulu üyeliği. Sempozyumda “Teknolojik Gelişime Yönetimsel Bakış” başlıklı sunum
Konya 2015 Selçuk Üni. Organizasyonu 3. Ulusal Mobilya Kongresi “Ahşap Sanayinde Toz Toplama Sistemlerinin Enerji Maliyetine Etkileri” başlıklı sunum.
Düzce 2014 Düzce Üni. Tarafından Organize Edilen 2. Kariyer Günlerinde Yönetimde Mühendislik” başlıklı sunum.
Antalya 2013 OMO Genel Merkezi Tarafından Organize Edilen 2. Doğa Ve Ormancılık Sempozyum’un Da “Sektör Gelişirken Bölüm Tercihlerinin Analizi” başlıklı sunum.
Denizli 2013 Pamukkale Üniversitesi Tarafından Organize Edilen Iı. Ulusal Mobilya Kongresin De “5531 Sayılı Kanunda Belirtilen Mühendislik Hizmetlerinin Önemi” Başlıklı Bildiri.
Konya 2013 Selçuk Üniversitesi Tarafından Organize Edilen “Sektör Beklentileri Ve Kurumsallaşma” Panelinde “Sektörde Teknik Personelin Önemi Ve Verimlilik” başlıklı sunum.
İstanbul 2013 Yıldız Teknik Üniversitesi Internatıonal Conferance Of Global Clımate Change Organizasyonunda “Endüstriyel Toz Toplama Sistemlerinin Küresel İklim Değişikliğine Etkileri” Başlıklı Sunum
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Kariyer Günlerinde “Orman Ürünleri Endüstrisinde Vizyon Beklentisi” başlıklı sunum
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Meslek Hukuku Iı. Panelinde “Nasıl Bir Mühendis Olmalıyız” başlıklı sunum.
Kıbrıs 2013 Özel Bir Firmaya “Ahşap Malzeme Ve Türevleri” Eğitimi Verildi.
İstanbul 2012 İkitelli Keresteciler Sitesinde “Ahşap Malzeme Ve Türevleri” Konulu Eğitim Verdim.
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesin de Meslek Hukuku Panelinde “Mühendislikte Başarının Rotası” Başlıklı Sunum.
İTO ve OMO İle Birlikte Sektör ve Mühendis Panelini Organize Ettim ve Moderatörlüğünü Yaptım.
Tüyap Fuar Merkezinde “Orman Ürünleri Ve Mühendislik” Seminerinde “Ahşap Endüstrisinde Verimlilik” Başlıklı Sunum
İnegöl 2011 Orkav A.Ş. Ve Değişim A.Ş.’Nin Organize Ettiği Seminer Kapsamında “Akrilik Kaplı Ürün Üretimi” Başlıklı Sunum.
İstanbul 2011 Tüyap Fuar Merkezinde Organize Ettiğim Seminerde “Mobilya Yüzeylerinde Ayna Parlaklığı” Başlıklı Sunum.
Ekol-Volo “Kaizen Felsefesi Ve ISO 9001” Temel Eğitimleri Verildi
İstanbul 2010 İdeal Kariyer Derneğinin Düzenlediği Panelde “Daralan Ekonomide Ahşap Sektörü” Konulu Sunum
İstanbul 2009 Zow Fuarı Kapsamında Düzenlenen “Endüstride Gelişim Ve İnovasyon” Seminerinde “Üretim Sistemlerinde Bütünleşik Yapı” Başlıklı Bildirimi Sundum.
Kültür Üniversitesinin Organize Ettiği “6.Kobiler Ve Verimlilik Kongresi” Kapsamında “Seri Üretimde Prosesler Arası Akışın Kontrolünün Sağlanması Ve Uygulama Örneği” Başlıklı Bildirimi Sundum.
Düzce 2009 Düzce Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğrenci Kulübünün Organize Ettiği “Yönetimde Mühendislik Yaklaşımları” Konferansında “Mühendislik’de Başarının Rotası” Başlıklı Bildirimi Sundum.
Bartın 2008 Bartın Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünün Organize Ettiği Kariyer Günlerinde Sektörün Gelişiminde Müh. Rolü ve Sektörde Müh. Başlığı Altındaki Konferansta “Kaizen Felsefesi Ve Uygulamaları” İle İlgili Konferans Verdim.
Eskişehir 2008 Ahşap Teknik Dergisi İle Birlikte Organize Ettiğimiz Mobilya Sanayinde İnovasyon Uygulamaları Konulu Seminerde “Fizibilitenin Verimliliğe Etkileri” (S.Tunçel 2008) Başlıklı Bildirimi Sundum.
İstanbul 2007 İstanbul Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Tarafından Org. Edilen Orman Müh. Orman End. Müh. ve Ağaçişleri End. Müh. Yetki Yasasının Tartışıldığı Çalıştaya Davetli Olarak Katıldım.
İnegöl 2007 Benim Ahşap Teknik Dergisi İle Birlikte Organize Ettiğim Mobilya Sanayinde İnovasyon Uygulamaları Konulu Seminerde “İşletme İçi Gelişimde Sürekliliği Sağlamak” Ve “İsrafın Önlenmesi Ve Verimlilik” (S.Tunçel 2007) Başlıklı Bildirilerimi Sundum.
İstanbul 2006 İstanbul Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Tarafından Organize Edilen “Sektörde Üniversite Sanayi İşbirliği Ve Mühendislerin Sektördeki Önemi” Konulu Panelde “Mühendislerin Sektördeki Önemi Ve Sektöre Sağladığı Fayda da Üniversitelere Düşen Görevler” (S.Tunçel 2001) Konulu Bildirimi Sundum.
Ankara Tübitak Doğa Ve ZKÜ Teknoloji Dergileri “Bilgisayar Teknolojilerinin Yönetim Organizasyonuna Etkileri” (S.Tunçel, E.Burdurlu 2001)
İstanbul 1999 Hacettepe Üniversitesi Tarafından Organize Edilen “1.Uluslararası Mobilya Kongresin”’de “Ürün Projelendirme Prosesi” (S.Tunçel – M.Kahveci, 1999) Ve “Ahşap Sektöründe İnsan Kaynakları” (M.Kahveci – E.Tanrıtanır – S.Tunçel, 1999) Konulu İki Bildirimi Sundum.
Ankara 1998 Hacettepe Üniversitesi Tarafından Organize Edilen “1.Ulusal Mobilya Kongresi”’de “Laminat Ve Laminatlı Üründe Tüketici Bilinci” (S.Tunçel 1998) Konulu Bildirimi Sundum.
Ankara 1997 Hacettepe Üniversitesi Tarafından Organize Edilen “Mobilya Sektöründe Kalite Anlayışı” Konulu Panelde “Laminatta Kaliteyi Etkileyen Faktörler” (S.Tunçel 1998) Konulu Bildirimi Sundum.
Yayınlarım Ahşap, Ahşap Teknik, Mobilya Dekorasyon, Yapı Dekorasyon, Laminart, Ağaç Makinaları vb. Sektörel Dergilerde, Üretim Planlama, Fabrika Organizasyonu Ve Fizibilite, Ahşap Sektöründe Kullanılan Malzemelerin Teknik Özellikleri, Hammadde Seçimi, Kalite Kriterleri, Makine Seçiminin Ürün Kalitesine Etkileri, Sektörde Kullanılan Bilgisayar Programları, Bilgisayarın Üretime Entegrasyonu, İşin Üretime Aktarımı, Raporlama Sistemleri Kalite Yönetim Sistemleri, Süreçler Ve İşleyişi Konularını Kapsayan 30’a Yakın Yayınım Var. Ayrıca “Laminart Dergisi”’nin 1,5 Yıl Süreyle Yayın Danışmanlığını Yaptım, Yapı Dekorasyon Ve Ahşap Teknik Dergilerinin Yayın Kurulu Başkanlığını Yaptım, OMO İstanbul Şubesinin Yayınladığı “Orman’dan Endüstriye” Adlı Derginin Yazı İşleri Müdürlüğünü Yapıyorum. Kenar İşlemleri Konusunda Teknik Bir Kitabın Yazımına Devam Ediyorum.